Οκτωβρίου 02, 2012

Εμπειρία   είναι η γνώση και η δεξιότητα που στηρίζεται στην παρατήρηση και στην πρακτική εξάσκηση και αποκτάται με την πάροδο του χρόνου. Η δεύτερη έννοια της εμπειρίας είναι το βίωμα μιας κατάστασης, που είναι κομμάτι της συνολικής εμπειρίας (πείρας) του ανθρώπου. Στον κλάδο της φιλοσοφίας, εμπειρία είναι η γνώση που αποκτάται με την αισθητηριακή αντίληψη ή με την παρατήρηση. Η γνώση αυτή, σύμφωνα με τους οπαδούς της εμπειριοκρατίας, η μόνη αληθινή μορφή γνώσης που μπορεί να αποκτήσει ο άνθρωπος. wikepedia ( 2-10-2012).


Κάθε στιγμή είναι μια εμπειρία. Κάθε επαφή με έναν νέο άνθρωπο, ένα ταξίδι, ένα βιβλίο και πολλά άλλα... Πασχίζουμε να γεμίσουμε το μυαλό και την ψυχή μας με αυτό, ως σύγχρονοι φιλόσοφοι αναζητούμε την παρατήρηση με σκοπό να γεμίσουμε με αυτές και αν και πάντα λέμε πώς γνωρίζομε ότι δεν είναι όλες καλές ή ότι κάποιες αφήνουν σημάδια, νομίζω πως η πραγματικότητα διαφέρει. Θα συμφωνήσω και με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη ότι όλες μας διαμορφώνουν και μας βοηθούν στην κατανόηση και της ζωής αλλά και κυρίως του εαυτού μας  Θα σταθώ όμως περισσότερο στον Schopenhauer, υπάρχουν εμπειρίες που σε κάνουν να μαθαίνεις να περπατάς, υπάρχουν όμως και εμπειρίες που σε κάνουν να πέφτεις και δεν χρειάζεσαι πέρα από μία φορά για να μάθεις να σηκώνεσαι.

Ακόμα και αν αποφάσισες να ζήσεις εμπειρίες καινούριες και διαφορετικές, δεν είσαι πότε σίγουρος ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις σε αυτές  δεν ξέρεις ποσό βαθεία είναι τα σημάδια ή τι επιπτώσεις έχουν στην συνέχεια σου. Το μόνο σίγουρο είναι πως κυνηγώντας μία ζωή εμπειρική, κυνηγώντας το άγνωστο και το όνειρο μπορεί να φτάσεις σε όμορφα και γεμάτα ζωή μονοπάτια, υπάρχει όμως και η περίπτωση να είναι δύσβατα, να μείνουν σημάδια για πάντα και να πονάς...... κάπου εκεί σκέφτεσαι αν θέλεις εμπειρίες.

Στην αναζήτηση εμπειριών λοιπόν υπάρχουν στιγμές που έβρισκε με έναν άνθρωπο που είναι πρόθυμος να σου τις  γνωρίσει, σε προιδοποίει, είναι ειλικρινής, δεν ακούς και φτάνεις εως το τέλος. Το παιχνίδι της αποπλάνησης , της εξερεύνησης σε ιντριγάρει, κοκκινίζει τα αυτιά σου απο την αδρεναλίνι και σε παρασύρει δεν μπορεις να δεισ καθαρά να ξεχωρίσεις το άρρωστο απο το διαφορετικό, και στο τέλος πασχίζεις να αλλάξεις τα δεδομένα που είχες να τα προσαρμόσεις σε εσένα, δεν γίνεται όμως... δεν αλλάζει το άρρωστο ή το διαφορετικά φτιαγμένο και όταν είναι πιο δυνατό από σένα καλύτερα να φεύγεις μακρυά... Το χαστούκι στο πρόσωπο πονάει λίγες μέρες...το χαστούκι στην ψυχή σε αλλάζει για πάντα.



Ευχαριστώ Μ. που με έμαθες πως δεν είναι όλες οι εμπειρίες για όλους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου