Απριλίου 23, 2017

                                                       ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ





Αν ψάξεις να βρεις όρο για την λέξη Ηθική θα δυσκολευτείς αρκετά. Κάποιες λέξεις σκόρπιες και μπερδεμένες οι οποίες μετά  βίας αναλύουν τον όρο και περισσότερο τον περιπλέκουν, σε ένα λεξικό μόλις διάβασα πως η ηθική είναι ένα σύνολό κανόνων για την συνύπαρξη ανθρώπων σε ένα συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο . ( που μάλιστα πολλές φορές αλλάζει και διαμορφώνεται είτε από τον χρόνο, είτε από ένα επιμέρους σύνολο ανθρώπων ) .
Μπερδεμένος φυσικά ο ορισμός , ίσως και γι αυτό σε μια παρέα είναι τόσο σύνηθες να υπάρχουν τόσες απόψεις για την ηθική όσες και τα άτομα που την απαρτίζουν .Ισως γιαυτό να είναι κάτι που δεν ασχολούμαστε μαζί της , ακόμα και αν μιλάμε γιαυτήν , ακόμα και αν διαφωνούμε την έχουμε ξεχάσει ή ποτέ δεν την είχαμε…
Ρώτησα τον ξάδελφο μου που είναι 10 χρονών , να μου απαντήσει τι είναι ,μου είπε πως δεν ξέρει αλλά πως η μητέρα του του λεεί συνέχεια να είναι ηθικό και καλό παιδί και πως μάλλον είναι κάτι λίγο καλύτερο από την καλοσύνη .
Νομίζω πως αυτός είναι λοιπόν ο καλύτερος ορισμός : ΗΘΙΚΉ – ΚΑΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΟΣΥΝΗ .
 Συμφώνησα μαζί του και έπειτα ηρθε η σειρά μου να του εξηγήσω τι σημαίνει , να του δωσω να καταλάβει ποίος ονομάζεται ηθικός , είναι που μιλάω και πολύ, είναι που με δυσκόλεψε και ο όρος και το πήγα κάπως έτσι
 « Ηθικός , μικρέ μου , για μένα είναι αυτός , που νοιάζεται για τους ανθρώπους σαν να ήταν οικογένεια του, που δεν αδικεί κανέναν  για να πάει μπροστά, ή για να πάει κάποιος δικός του άνθρωπος μπροστά. Είναι αυτός που δεν διαχωρίζει  τους ανθρώπους με βάση , το χρώμα , την εθνικότητα ή το φύλλο . Αυτός που δεν καταπιέζει το παιδί του, την αδερφή του, τον κολλητό ή τον σύντροφο να  λειτουργεί με τον τρόπο που θέλει , παρά τον αφήνει ελεύθερο να κάνει επιλογές , είναι αυτός που δεν πληγώνει τον άλλον επειδή δεν τον καταλαβαίνει ή επειδή τον φοβάται .
Επίσης και αυτός που δεν χρησιμοποιεί δόλια μέσα, αυτός που ξέρει πως η ελευθερία του σταματάει  ακριβώς  την στιγμή που συναντιέται με τον άλλον .
Αυτός ο οποίος μοιράζεται ,κατανοεί , κάποιος που δεν κρύβεται πίσω από και καλά αλήθειες, ώστε να μπορέσει να πατήσει τον διπλανό του , αυτός που δεν νίωθει καλύτερος ή χειρότερος από κανέναν και τίποτα , αυτός που την μόνη εξουσία που αποζητά είναι αυτή του εαυτού του .
Αυτός που δεν θα κάνει κακό σε άνθρωπο , σε ζώο ή στην φύση .
Αυτός που όταν κάνει ένα λάθος ξέρει να πληρώνει το τίμημα, αυτός που ξέρει πως κάνεις δεν του χρωστάει και πως πρέπει να προσπαθήσει για να έχει και αυτός ο οποίος προσπαθεί να κατανοεί την διαφορετική σκέψη , δεν χρειάζεται να την ασπαστεί φυσικά, γιατί πάνω απ όλα ηθικός είναι κάποιος που σέβεται τον εαυτό του, που δεν φοβάται να κάνει λάθη, να διορθωθεί , που δεν φοβάται να είναι ο εαυτός του να διεκδηκεί και να ελπίζει ,που δεν φοβαται να τσαλακωθεί .
Εκέινος ο οποίος που σέβεται , που όταν χρησιμοποιεί λέξεις όπως , αγάπη , φιλία , έρωτα ξέρει την βαρύτητά τους .
Και τέλος ηθικός είναι αυτός που αγαπά., άσε που νομίζω πως η ηθική είναι συναίσθημα , ή την έχεις ή όχι, δεν μαθαίνεται
»

-          «Μα αυτός , Μαρί , δεν λέγεται ηθικός, αυτός λέγεται άνθρωπος …»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου